Domain on osa brändiäsi – valitse se huolella

 

Domain eli verkkotunnus tarkoittaa internetosoitetta, joka on kotisivujesi osoite. Se voi toimia myös sähköpostilaatikoiden osoitteena. 

Kaikki verkkosivut tarvitsevat siis domainin ja kuka tahansa voi rekisteröidä vapaana olevan domainin. Kiinnitä kuitenkin huomiota domainiisi – se on oleellinen osa brändiäsi sekä verkossa että sen ulkopuolella.

 

Mistä tiedän onko haluamani domain vapaa?

Monilla palveluntarjoajilla on sivuillaan hakukone, josta voi tarkistaa onko domain vapaana. Jos domain on varattu, voit myös katsoa kuka sen omistaa.

Verkkotunnus ei yksinään sisällä vielä verkkosivustoja tai sähköpostia, joten nämä pitää tilata aina erikseen. Monet yritykset tarjoavat nämä kaikki pakettipalveluna. Myös me tarjoamme nämä kaikki saman katon alta.

 

Domainien tarjoajat

Domainien tarjoajia on Suomessa on useita. Yhdeltä tarjoajalta voi ostaa vaikka vain domainin, tai koko kokonaisuuden. Me suosittelemme, että kaikki löytyisi samasta paikasta, eli sekä domain, sähköpostit että verkkosivut sijaitsevat yhdessä paikassa, jolloin niiden hallinta on helpompaa. 

Tilatessasi verkkosivut meiltä, domainia ei tarvitse siirtää meille. Mieluusti sen kuitenkin teemme, sillä silloin voimme huolehtia domainistasi: uusimme sen vuosittain, jolloin domain ei pääse vapautumaan käyttöön, jotta joku muu voisi varata sen itselleen. 

 

Domainpääte 

Domainpäätteitä on olemassa tuhansia. Suomalaisille ja Suomessa toimiville yrityksille .fi-pääte on luonnollisin. Jos yritys toimii myös kansainvälisesti, voidaan päätteeksi valita esimerkiksi vaikka .com tai .net.

Esimerkiksi .fi-pääte kertoo hakukoneelle ja käyttäjälle, että tämä verkkotunnus on Suomessa. Maakoodilla ei siis tarkoiteta sivuston kieltä, vaan aluetta, jossa se maantieteellisesti sijaitsee. 

 

Ääkköset ja öökköset

Emme suosittele ääkkösten käyttöä domaineissa, sillä silloin sähköposteja ei ole mahdollista tehdä sille osoitteelle. Jos kuitenkin haluaa ääkköset verkkotunnukseen, varaa itsellesi myös ääkkösetön domainversio

Jos kilpailijallasi on vaikka ääkkösellinen versio, älä valitse itsellesi samaa domainia ilman ääkkösiä – se aiheuttaa turhaa yhteyttä kilpailijaan. Domainin ei siis kannata olla liian samanlainen toisen domainin kanssa, se aiheuttaa sekaannusta eikä tuota sinulle toivottua lisäarvoa. 

 

Uusi domain

Uuden domainin kanssa tarvitaan yleensä aikaa ennen kuin se pääsee hakutuloksissa korkealle. Samoin vanhoja sivuja päivitettäessä: uudet domainit ja sisällöt ovat vielä testissä Googlella, jolloin se käy läpi sivustoa, sen laadukkuutta ja sisältöä, jotta se osaa myöhemmin ehdottaa sitä hakijalle. Myöskään uusia domaineja ja sivustoja ei ole ehditty optimoida, joten hyvä hakukonenäkyvyys vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä

 

Millainen on hyvä domain?

Hyvä domain on esimerkiksi yrityksesi nimi tai sukunimesi. Domain voi myös kuvata yritystäsi, sen palveluita tai sivujen sisältöä. 

Hyvän domainin tunnusmerkkejä:

  • selkeä, helppo muistaa ja etenkin helppo kirjoittaa ja lausua
  • ei liian pitkä
  • soveltuu myös sähköpostiosoitteeksi
  • vastaa rekisteröimääsi toiminimeä
  • jos haluaa domainiksi hakusanoihin listautuvan verkkotunnuksen, suosittelemme, että domainissa esiintyy ensin hakusana ja sitten vasta paikkakunta

Varmista myös, ettet loukkaa kenenkään oikeuksia (mm. toiminimet, tavaramerkit tms.). 

 

Domain ja Google

Google arvostaa vanhaa domainia. Google käyttää useita eri tietoja yhdisteltynä arvioimaan sivuston laadukkuutta ja hyödyllistä sisältöä. Kotisivuille kannattaa siis päivittää jotain vähintään kerran vuodessa, jotta Google tietää yrityksen olevan edelleen toiminnassa ja osaa tarjota sivustoasi hakutuloksissa. 

Ennen Google arvosti eniten hakusanoja domainissa, mutta sen osuus on tippunut vuosien mittaan. Useat meistä tekevät hakuja hakusanan ja paikkakunnan yhdistelmällä, jolloin niiden hakusanojen esiintyminen domainissa auttoi sivustoa listautumaan paremmin. Nykyään siitä voi olla pientä hyötyä, muttei niin suurta kuin ennen. 

Myöskin domain-nimi, jossa avainsana esiintyy ensimmäisenä sanana listautuu paremmin, kuin domain-nimi, jossa avainsana on domainin keskellä tai lopussa. Ennen tämä oli tärkeämpi ja isompi juttu, nykyään siitä voi olla pientä hyötyä. 

 

Tarvitsetko domainin kotisivuillesi tai muuten apua kotisivujesi kanssa? Ota meihin yhteyttä!