Instagram muuttuu – hyvään suuntaan

Instagram on tehnyt tänä vuonna useita hyviä parannuksia palveluunsa parantaakseen sen turvallisuutta, tehdäkseen siitä mukavan ja kannustavan paikan sen käyttäjille ja etenkin huomioidakseen paremmin palvelun nuorimmat käyttäjät. 

Jo aiemmin puhuimme mahdollisesta tykkäysten määrän poistamisesta, jotta palvelu ei tuottaisi etenkin nuorille niin paljoa paineita.

 

Nyt Instagram on julkaissut jälleen uusia muutoksia nuorten turvallisuuden ja parantamiseksi  

Näistä muutoksista mekin olemme mielissään, sillä nämä lisäävät palvelun turvallisuutta monelta kantilta.

  1. Instagram panostaa paljon nuorimpiin jäseniinsä ja turvalliseen käyttökokemukseen. Joulukuun alusta Instagram alkoi kysyä käyttäjän ikää käyttäjätiliä luodessa. Useissa maissa alaikäraja palvelun käyttämiseen on 13 vuotta. Syntymäpäivä ei näy muille käyttäjille Instagramissa, mutta Instagram aikoo käyttää tietoa räätälöidymmän sisällön luomiseen – tulossa on mm. käyttäjää kouluttavaa sisältöä tilin asetuksista ja nuorille käyttäjille suositelluista yksityisyysasetuksista. 
  2. Instagram vahvistaa myös viestien yksityisyyttä. Instagram haluaa auttaa käyttäjää hallinnoimaan paremmin sitä, ketä voi lähettää sinulle viestejä palvelussa. Uuden ominaisuuden avulla voit sallia viestit vain käyttäjiltä, joita seuraat. Tämä vaikuttaa myös ryhmäviestipyyntöihin ja tarinoiden kommentointiin. Lisäksi voit kieltää lisäämisen ryhmään muilta kuin seurattavilta käyttäjiltä. 

 
Nettikiusaamiseen puuttuminen

Instagram ilmoitti elokuussa haluavansa puuttua nettikiusaamiseen etulinjassa, jolloin Instagram julkaisi ominaisuuden, joka ilmoittaa loukkaavasta kommentista ennen sen julkaisua. Ominaisuutta on päästy testaamaan jo jonkin aikaa, ja tulokset ovat olleet lupaavia. Instagram on havainnut, että tämän tapaiset ilmoitukset kommentin yhteydessä voivat rohkaista ihmisiä miettimään sanojaan uudelleen, kun he saavat siihen mahdollisuuden. Ominaisuus auttaa myös ihmisiä oppimaan siitä, mitä Instagram ei salli palvelussaan, ja kun käyttäjätili on rikkomassa sen sääntöjä. 

 

Instagram varoittaa vääränlaisesta sisällöstä  

Näin Instagram varoittaa vääränlaisesta sisällöstä kiusaamiseen liittyen. (Kuva: Instagram)
 

16. joulukuuta Instagram lisäsi ominaisuuksia liittyen kiusaamisen estämiseen. Kyseisestä päivästä lähtien palvelu otti käyttöönsä ominaisuuden, joka ilmoittaa käyttäjälle, jos tämän kuvateksti tai video on Instagramin mielestä loukkaava, ja antaa käyttäjälle mahdollisuuden pysähtyä ja miettiä tekstiään uudelleen ennen sen julkaisua. Osana pidempää sitoutumistaan nettikiusaamista vastaan taistelussa Instagram on kehittänyt ja testannut tekoälyä, joka havaitsee erilaisia kiusaamisen muotoja palvelussa. 

 

Instagram varoittaa loukkaavasta kommentoinnista  

Näin Instagram varoittaa loukkaavasta kommentoinnista (Kuva: Instagram) 

 

Valheellinen informaatio

Instagram haluaa, että sen käyttäjät voivat luottaa palvelussa jaettuun sisältöön. Kuvissa ja videoissa esiintyvä valheellinen tieto on kasvava haaste sosiaalisessa mediassa, ja tähän Instagram on nyt halunnut puuttua. Toukokuussa 2019 Instagram alkoi tehdä yhteistyötä kolmannen osapuolen tarkastajien kanssa Yhdysvalloissa tunnistaakseen, arvioidakseen ja merkitäkseen väärää informaatiota. Kolmannen osapuolen toimijat ovat itsenäisesti arvioineet väärää informaatiota auttaakseen Instagramia läytämään tällaisen tiedon levittäjät ja vähentämään väärän tiedon leviämistä. Nyt Instagram laajentaa faktojentarkistusohjelmaansa maailmanlaajuisesti – nyt tiedon oikeellisuuden tarkastajat ympäri maailman voivat arvioida väärää tietoa palvelussa. 

Jos sisältö arvioidaan vääräksi tai osittain vääräksi kolmannen osapuolen faktan tarkistajan puolesta, Instagram vähentää julkaisun näkyvyyttä poistamalla sen Explore-osiosta sekä hashtag-sivuilta. Lisäksi julkaisu merkitään väärää informaatiota sisältäväksi, jolloin palvelun käyttäjät voivat paremmin itse päättää, mitä he lukevat ja mihin he luottavat. Merkintä näkyy kaikille ympäri maailman, niin syötteessä, profiilissa, tarinoissa kuin yksityisviesteissäkin. 

Instagram käyttää kuvien vertailussa teknologiaa apunaan löytääkseen väärää tietoa sisältävät sisällöt. Ominaisuus toimii myös Facebookin ja Instagramin välillä – jos jokin merkitään väärää tietoa sisältäväksi Facebookissa, ilmestyy merkintä samaan sisältöön myös Instagramissa ja toisinpäin. Päättääkseen mikä sisältö pitäisi lähettää faktojen takristajalle arvioitavaksi Instagam käyttää apunaan sekä teknologiaa että yhteisöltä kerättyä palautetta. Aiemmin tänä vuonna Instagram antoi käyttäjilleen mahdollisuuden raportoida sisältö ”vääränä informaationa” muiden raportointimahdollisuuksien ohella. Nuo käyttäjien luomat raportit ja ilmiannot auttavat Instagramia tunnistamaan ja tarttumaan valheelliseen tietoon palvelussaan.

 

Instagram varoittaa havaitusta väärästä informaatiosta   

 

Näin Instagram varoittaa havaitusta väärästä informaatiosta. (Kuva: Instagram)

 

Vaikuttajamainonnan rajoitukset

Instagram puuttuu myös vaikuttajien toimintaan rajoittamalla vaikuttajien mainostamia tuotteita Britanniassa. ”Maksettu mainos”- tägin alla olevat postaukset ovatkin nyt joutuneet tarkempaan syyniin, kun ennen tarkkailussa olivat vain yritysten sponsoroidut sisällöt. Kiellettyjen listalle vaikuttajilla nousevat tupakkatuotteet, sähkötupakka ja aseet. Facebookin puolella näiden mainostaminen on ollut kiellettyä jo pidemmän aikaa, ja Suomessa mitään näistä ei ole saanut mainostaa palvelussa.

 

Muutokset vuonna 2020

Myös ensi vuodelle on jo suunnitteilla rajauksia palveluun, kun Instagram aikoo kieltää alkoholi- ja dieettituotteiden mainonnan palvelussaan.