Maksaminen verkkokaupoissa kokee muutoksia

Maksupalveluita koskeva laki muuttuu, jonka seurauksena verkkokauppamaksaminen kokee myös muutoksia. Uusi maksupalveludirektiivi astuu voimaan tämän vuoden syyskuun puolivälissä. Laki tulee velvoittamaan sähköisessä maksamisessa asiakkaan vahvempaa tunnistamista. Vahva tunnistaminen tarkoittaa, että mukana on vähintään kaksi kolmesta tunnistamisen elementistä: tieto (salasanat, tunnusluvut), hallussapito (kännykkä, maksukortti, tunnuslukusovellus) tai yksilöivä ominaisuus (sormenjälki, silmä tai allekirjoitus)

 

Yhden klikkauksen taktiikka ei enää riitä

Jos olet aiemmin tehnyt ostoksia verkkokaupassa yhdellä klikkauksella, tulee se nyt muuttumaan. Monet meistä ovat antaneet korttitietonsa verkkokauppaan, joka on helpottanut ostamista seuraavalla kerralla, kun tiedot ovat jääneet käyttäjän profiiliin muistiin ja ostoksen on voinut maksaa yhdellä painalluksella. Syyskuun jälkeen tämä ei enää riitä, vaan palvelut tulevat vaatimaan vielä lisävarmennuksen. Lisävarmennuksen tapa riippuu verkkokaupasta ja kortin liikkeeseen laskeneesta pankista, mutta yhdeksi tavaksi on jo varmistunut kertakäyttöinen salasana. Asiakas siis tunnistautuu pankkitunnuksilla ja kertakäyttöisellä salasanalla, jonka saa puhelimeen tekstiviestillä. Sormenjälkitunnistusta tukevissa puhelimissa voi tunnistautua myös sormenjäljellä. 

 

Poikkeukset vahvistavat säännön

Poikkeuksiakin on luvassa. Lisätunnistusta ei tulla vaatimaan matkalippu- tai pysäköintiautomaateilla, eikä toistuvissa maksuissa, kuten kuukausittain veloitettavissa musiikki- tai suoratoistopalveluiden maksuissa. Toinen poikkeus nähdään yksittäisissä, alle 30 euron verkkokauppamaksuissa, jossa niissäkään varmistusta ei tarvita. 

 

Helpostusta luvassa tulevaisuudessa

Jos kaikki lisävarmentaminen kuulostaa työläältä, tarjotaan siihen myös ratkaisua. Tulevaisuudessa on mahdollista laatia pankille lista omista, luotettavista maksunsaajista. Kun ostoksia tekee listalla olevista verkkokaupoista, ei lisävarmistusta enää tarvita. Ominaisuutta ei kuitenkaan saada käyttöön vielä tämän vuoden aikana. Pankkien on silti mahdollista pyytää maksuihin lisävarmistus oman riskiarvionsa perusteella, vaikka maksunsaaja olisikin listalla. 

(Huom! Asiahan koskee siis vain verkkokauppamaksamista, eli kivijalkaliikkeessä voi edelleen asioida normaalisti kortin ja tunnusluvun kanssa.)

(Koko artikkeli luettavissa täältä)

 

Psst! Jos verkkokauppasi tarvitsee päivitystä nykypäivään tai yritykselläsi olisi tarvetta perustaa sellainen, ota meihin yhteyttä niin autamme mielellämme kaikkiin verkkokauppaasi liittyvissä asioissa!