Somemaailma murroksessa – tykkäyksistäkö historiaa?

Tykkääminen ja tykkäykset ovat olleet somekanavien peruspalikoita alusta saakka. Peukut ovat sittemmin saaneet seurakseen myös liudan muita reaktioita, kuten sydämen ja erilaisia tunteita kuvaavia symboleita ja emojeita mm. Facebookissa ja LinkedInissä

Tykkäysten määrä ja niiden haaliminen on kuitenkin aiheuttanut negatiivisia seurauksia etenkin nuorten käyttäjien keskuudessa. Tykkäykset ovat olleet monelle nuorelle suosion merkki ja paineet tykkäysten määrästä ovat alkaneet vaikuttaa nuorten itsetuntoon ja mielenterveyteen. 

 

Instagram ryhtyi sanoista tekoihin

Instagram lähti taistelemaan tätä vastaan ja ilmoitti keväällä mahdollisesta uudistuksesta, jossa tykkäysten määrät poistuisivat näkyvistä. Julkaisuista pystyy siis edelleen tykkäämään, mutta tykkäysten määrän näkee vain käyttäjä itse. Muutama kuukausi sitten palvelu lähtikin oikeasti testaamaan ominaisuutta seitsemässä maassa: Kanadassa, Australiassa, Uudessa-Seelannissa, Irlannissa, Italiassa, Japanissa ja Brasiliassa. 

”Toivomme tämän testin auttavan poistamaan paineita palvelun käytössä, jotta voit keskittyä jakamaan juuri sitä sisältöä, mitä rakastat”, Facebookin Australian ja Uuden-Seelannin johtaja Mia Garlick kommentoi.

 

Facebook saattaa seurata perässä

Nyt hiljattain myös itse Facebook ilmoitti, että se saattaa seurata perässä piilottamalla tykkäysmäärät. Edelleen kaikki tykkääjät on mahdollista nähdä, mutta lukumäärä ei näy – tarkan määrän voi siis kuitenkin edelleen saada vaikka laskemalla. Siitä ei ole tietoa milloin tämä Facebookin puolella tapahtuu, mutta ominaisuus on sisäisessä testauksessa. 

Somealustat kehittyvät, päivittyvät ja uudistuvat jatkuvasti, mutta tämä on muutoksena perustavanlaatuinen. Varmasti somen alkuaikoina ja sen yleistyessä tykkäyksillä oli pienempi rooli, mikä on sittemmin ajan saatossa noussut kyseenalaiseen arvoon, jossa suosio ja onnistuminen mitataan vain tykkäyksillä. Hyvä ja toivottu mahdollinen uudistus siis, ja mielenkiinnolla jäämme seuraamaan jääkö ominaisuus pysyväksi!